Λίγα λόγια για μας

Όταν έγινα μαμά, το μεγαλύτερο άγχος που γεννήθηκε μαζί με τον γιο μου, ήταν αυτό που όλες μας ( βιολογικές και μη) αποκτούν όταν αναλαμβάνουν τον ρόλο της μητέρας. Το να είμαι “καλή μαμά”. Αυτό το άγχος, δεν ξέρω αν είναι ένστικτο που πηγάζει από κάποιο βιολογικό εσωτερικό μηχανισμό, όμως το έχουμε όλες όσες αναλαμβάνουμε την ανατροφή και το μεγάλωμα ενός νέου ανθρώπου. Ίσως, να φταίει και η κοινωνία που περιμένει στην γωνία να δαχτυλοδείξει το κάθε λάθος πριν καν το πράξουμε, λες και μαζί με το παιδί στο μαιευτήριο παραλάβαμε και το εγχειρίδιο του σωστού γονέα που θα μας κατευθύνει και θα ανάγει τις εκάστοτε επιλογές και συμπεριφορές σε εσφαλμένες. Όμως, εμείς ουδεμία ενημέρωση έχουμε για το μετά και όλα όσα θα έρθουν στο ταξίδι της γονεϊκότητας. Βαδίζουμε στα τυφλά και αγωνιούμε μην κριθούμε από τα παιδιά μας , την οικογένειά μας , τη δουλειά μας, την κοινωνία ολόκληρη για το πώς επιτελούμε το έργο του “σωστού” γονέα. Όταν ξεκίνησα το ταξίδι μου αυτό ως μαμά, ένιωθα την ανάγκη να αποδείξω ότι μπορώ, κυρίως στον εαυτό μου, ότι είμαι σωστή μαμά, φυσικά χωρίς κανένα εγχειρίδιο και πάντα με ένα άγχος πως θα κριθώ για όσα δεν ήξερα ( δηλαδή στα πάντα). Τελικά, ως κοινωνιολόγος συνειδητοποίησα πως ο τίτλος της καλής/κακής μαμάς είναι άλλη μια ετικέτα ,απόλυτη, που δεν συνάδει με την πραγματικότητα και με αποπροσανατόλιζε από το σημαντικότερο στόχο που είχα ως μαμά. Να μεγαλώσω έναν ευτυχισμένο άνθρωπο. Ξεκίνησα λοιπόν την αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων ανατροφής. Διαβάζοντας όλο και περισσότερα βιβλία βασισμένα στην επιστήμη της παιδοψυχολογίας οδηγήθηκα στο σύστημα Μοντεσσορι και την σκανδιναβική μέθοδο ανατροφής και διαπαιδαγώγησης. Αποφάσισα να εστιάσω έτσι, περισσότερο στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού μου παρά στην δημιουργία του καλού υπάκουου παιδιού. Έτσι ήρθε και η ιδέα να δημιουργήσω έναν "χώρο" όπου θα συλλέξω τα εργαλεία που με βοήθησαν και εξακολουθούν να με βοηθούν στην ανατροφή του δικού μου παιδιού. Το παιχνίδι είναι η εσωτερική πυξίδα που καθοδηγεί τα παιδιά μας στην μετέπειτα ζωή τους, είναι αναπτυξιακό ορόσημο και το θεμέλιο για μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία.

Στο Exploreland διαθέτουμε παιχνίδια εμπνευσμένα από την μέθοδο της Μαρία Μοντεσσόρι σε συνδυασμό με το σκανδιναβικό μοντέλο ανατροφής και εκπαίδευσης των παιδιών. Παιχνίδια ποιοτικά από φυσικά υλικά και φιλικά προς το περιβάλλον και τα παιδιά. Δίνουμε σημασία στο καλό παιχνίδι, που αντέχει στο πέρασμα του χρόνου και επενδύουμε στην ανάπτυξη της περιέργειας για εξερεύνηση και ανακάλυψη της γνώσης βιωματικά μέσα από το παιχνίδι και τον ελεύθερο χρόνο. Η μάθηση για μας είναι ένα ταξίδι χωρίς σύνορα με ατελείωτους ορίζοντες και απεριόριστες δυνατότητες που αγκαλιάζει όλες τις ηλικίες.

 

Η Μέθοδος Μοντεσσόρι

"Η μέθοδος Μοντεσσόρι αντιλαμβάνεται ότι τα παιδιά είναι άτομα που ανήκουν στον εαυτό τους και διανύουν την προσωπική τους πορεία. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τα φροντίζουν και τα καθοδηγούν όπως ένας καλός κηπουρός τα φυτά του. Παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες, και τα προσαρμόζουμε οπότε χρειάζεται, προκειμένου να αναπτυχθούν και να επιλέξουν εκείνα την πορεία της ζωής τους ανεξάρτητα απ' τα δικά μας βιώματα , επιθυμίες και απωθημένα." Μέσα απ' το παιχνίδι καλλιεργεί την περιέργεια να γνωρίσει τον κόσμο, τις επιστήμες, τον εαυτό του και τις σχέσεις του άλλους ανθρώπους. Είναι ορόσημο για την υγιή ανάπτυξη ( συναισθηματική και κοινωνική) αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής ηλικίας.

 

Σκανδιναβικό μοντέλο

Η αναγκαιότητα και η σπουδαιότητα του ρόλου που έχει το παιχνίδι στην διαπαιδαγώγηση υπογραμμίζει και το σκανδιναβικό μοντέλο ανατροφής των παιδιών, το οποίο μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Θεωρείται ότι μέσα απ' το παιχνίδι τα παιδιά κατανοούν καλύτερα και διδάσκονται με φυσικό τρόπο την αυτονομία, συντροφικότητα, δημοκρατική στάση, αυτοεκτίμηση, κοινωνικοποιουνται και αποκτούν ψυχική ανθεκτικότητα ( βλβ. Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά) .